Titel
Intro Stuurgroep

Laatste-feest-Nieuws

Jubileumjaar 2012

Jubileumboek

Mei 2011

Mei 2010

Mei 2009

Mei 2008

Mei 2007

Mei 2006

MEIMAAND - FEESTMAAND 2011


Radio Hart voor Barendrecht en Meimaand - Feestmaand
Op woensdagavond 27 april 2011 heeft het radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht besteed aan de activiteiten van de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk in de meimaand van 2011. 
Stuurgroepvoorzitter Simon Hoek is in een interview ingaan op de aktiviteiten van de stuurgroep. Tevens lichtte hij een tipje op van de plannen voor het jubileumjaar 2012, wanneer de Dorpskerk 500 jaar bestaat. De uitzending van Radio Hart voor Barendrecht is terug te beluisteren via www.hartvoorbarendrecht.nl. of www.exxactFM.nl 

Burgemeester opende Bevrijdingsconcert
De eerste activiteit van de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk vond dit jaar plaats op 5 mei 2011. Burgemeester Van Belzen heeft het Bevrijdingsconcert geopend en tijdens het concert heeft hij tevens de prijswinnaars bekend gemaakt van de gedichtenwedstrijd die werd georganiseerd. Twee harmonieorkesten verleenden hun medewerking: Het dagorkest van de Barendrechtse Harmonievereniging en de muziekvereniging Apollo uit Nieuwe Tonge o.l.v. Ivo Kouwenhoven.

Er zit muziek in de Dorpskerk
Naast de aandacht voor de ontwikkeling van vijf eeuwen kerkelijke muziek besteedde de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk ook aandacht aan de ontwikkeling van de wereldlijke muziek in die periode. Dit jaar stond muziek uit de twintigste eeuw centraal. Zaterdagavond 21 mei 2011 verzorgde het kamerkoor Fiori Musicali uit Middelharnis een uniek concert. De bezoekers waren bijzonder onder de indruk van de virtuositeit van dit koor. De prachtige stemmen bezorgde, mede dankzij de goede acoustiek van de Dorpskerk, menigeen een 'kippenvel-moment'. In een gevarieerd programma werden liederen vertolkt van 20e-eeuwse componisten, zoals de Franse componisten Duruflé en Poulenc. De vertolking van het motet 'Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf' (BWV 226), dat eerst in de originele uitvoering van Bach werd gezongen en daarna in de uitvoering van de hedendaagse Zweedse componist Sven David Sandström, was werkelijk adembenemend mooi. Ook het werk van de Noor Knut Nystedt, die zijn compositie “Immortal Bach” heeft gebaseerd op een deel van het Bachkoraal 'O süsser Tod' (BWV 478) werd op virtuoze wijze vertolkt. Na dat het koor de drie regels van dit koraal in de gebruikelijke vierstemmige versie zong, splitste het koor zich in vijf groepen, die het koraal elk in een eigen tempo zingen. Het effect was buitengewoon verrassend! Voor wie dit prachtige concert heeft gemist is er (dankzij koster Jan v.d. Oever) nog enkele dagen een mogelijkheid om het concert te beluisteren via de audioserver aansluiting van de Dorpskerk >> http://audioserver.nl/mp3/recorder.php?id=177 

'Er zit (meer) muziek in de Dorpskerk''
In de afgelopen zes jaar heeft de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk onder dit motto o.a. aandacht besteed aan de ontwikkeling van vijf eeuwen kerkmuziek. Dit alles in het kader van het naderende 500-jarig bestaan van de Barendrechtse Dorpskerk. Vorig jaar werd er in de meimaand stil gestaan bij de komst van de Hervormde Gezangenbundel (1938) en het Liedboek voor de Kerken (1973). Dit jaar werd er in een feestelijke eredienst op 15 mei aandacht besteed aan enkele andere liedbundels uit de laatste 100 jaar: de bundel van Joh.de Heer (1905/2004), de Evangelische liedbundel (1999), de liedbundel Zingend Geloven (2005), de liedbundel Tussentijds (2005) en de liedbundel van Taizé (2004). In een door oud-Dorpskerkpredikant ds. Georg Nagel en kerkmusicus Hans van Gelder samengestelde bijzondere Liturgie werden er liederen gezongen uit deze liedbundels. Dorpskerk cantrix Mieke Groen verleende ook weer haar zeer gewaardeerde medewerking. Met name de 'collage' van liederen en lezingen rondom de Psalm van de Zondag was bijzonder te noemen. In het komende jubileumjaar zal er onder het motto 'Er zit muziek in de Dorpskerk' veel aandacht besteed worden aan het nieuwe Liedboek voor de Kerken dat in 2012 zal verschijnen. Want hoe de toekomst van de Dorpskerkgemeente en van de Dorpskerk er ook zal uitzien, er blijven stuwende krachten in de Dorpskerkgemeente aanwezig die de aandacht voor Liturgie en Kerkmuziek zullen stimuleren. Dit overeenkomstig de lange traditie die deze wijkgemeente op dit punt heeft.
klik voor vergroting
Stuwende krachten . . .

Hans van Gelder - Kerkmusicus
en Mieke Groen - Cantrix
 

Succesvol benefietconcert voor Japan
In de Dorpskerk werd er op zaterdag 28 mei 2011 een succesvol benefietconcert gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Pianiste Kanako Inoue nam het initiatief voor het concert. Aanvankelijk zouden er ook twee zangeressen optreden. Zij moesten echter wegens stemproblemen afzeggen. Gelukkig konden Kana Sugimura (viool) en Martha Bijlsma (cello) invallen. Ze speelden werken van Sukarlan, Mozart, Schumann, Schubert, Ravel en Piazzolla.
De nieuwe stichting Barendrecht Klassiek vreesde dat de belangstelling voor de avond zou tegenvallen. De 75 programmaboekjes waren echter al ruim voor aanvang op.
De avond werd mede mogelijk gemaakt door sponsors. Aan het slot van het concert kon Kanako Inoue een cheque van 5000 euro in ontvangst nemen voor het Rode Kruis. Er was ook nog een cheque van 1000 euro, uitgereikt door Licilia de Kok, dochter van de hoofdsponsor. Dit bedrag is bedoeld voor de opvang van huisdieren die na de aardbeving en vloedgolf dakloos zijn geworden. Bij de uitgang was er ook nog een collecte die nog eens 975 euro opleverde. Ook dat bedrag is voor het Rode Kruis.
Per saldo kon worden gesproken van een geslaagd concert en een prachtig initiatief.

Vorige Printvriendelijke versie van deze pagina Volgende