Titel
WG Eredienst

WGLit.bloemsch.intro

WG Lit.bloemsch.2019

WG Lit.bloemsch.2018

WG Lit.bloemsch.2017

Archief Lit.bloemsch

WG Taizé-vieringen

WG Verjaardagsfds.

WG V en T

WG Kerk en Israel

WG ZWO

WG Snuffelmarkt

WG Kerktuin

WG Eetgr.Ontmoeting

WG Herberg Dorpskerk

WG Afval Loont DK

WG Oecumene

Werkgroep Kerktuin


De Kerktuin achter de Dorpskerk
Adres: Dorpsstraat 146; ingang Oude Pastorie/ Snuffelmarkt.
Informatie: mevrouw A. den Engelsman – Oskam; alieoskam@gmail.com


Openingstijden
De Kerktuin is geopend van medio april tot medio september elke zaterdag van 10 tot 12 uur. Er is dan steeds een gastvrouw aanwezig.
In de Snuffelmarkt in de Oude pastorie is gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.
Rondleidingen
Rondleidingen zijn op verzoek en tegen een bescheiden bijdrage voor het onderhoud van de tuin. Het Gilde Barendrecht heeft de tuin opgenomen in zijn programma voor rondleidingen.


De tuin
Altijd al hebben mensen gebruik gemaakt van beelden om hun gedachten uit te drukken.
Het dagelijkse leven van mensen is gewoon niet voor te stellen zonder beelden.
Wie zich interesseert voor de taal van christelijke beelden en symbolen komt terecht in een indrukwekkende wereld van het geloof.

De tuin is ontworpen en aangelegd na het omhakken van een zieke beuk. Het begon met het idee om een nieuwe boom te planten, met een bankje en een tuintje. Maar al snel werd het plan opgevat om een tuin aan te leggen met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven.
De werkgroep Kerktuin die het plan heeft uitgewerkt, heeft meteen besloten dat de tuin niet alleen toegankelijk is voor leden van de Dorpskerkgemeente, maar voor alle inwoners van Barendrecht en omgeving. De tuin wil een rustpunt zijn in deze hectische tijd. De kerktuin bestaat uit diverse elementen.

Lemniscaat
Basis van de tuin is een lemniscaat, een liggende acht; in de wiskunde de figuur voor het oneindige. De lemniscaat staat voor tegenstelling: binnen-buiten, geestelijk-lichamelijk, spiritueel-fysiek, hemel-aarde, mannelijk-vrouwelijk. Hij lijkt hiermee op het Yin-Yangteken, alleen met dit verschil dat de lemniscaat een rustpunt heeft in het midden. Dit rustpunt staat voor balans en evenwicht. De lemniscaat is zichtbaar in het pad door de tuin. De vorm wordt versterkt door bomen (moerbei), struiken (Portugese laurierkers) en planten (vrouwenmantel, lavendel, lievevrouwebedstro) die langs het pad groeien. Om de tegenstelling nog duidelijker tot uitdrukking te brengen zijn in de binnenvormen van de lemniscaat een mannen- en een vrouwenborder aangelegd. Dit zijn planten die vernoemd zijn naar heiligen. Denk hierbij aan Maria, Petrus en Judas.

 
Toegangspoort
De toegang tot de tuin wordt gemarkeerd door een boog van beukhaag die verwijst naar de oude beuk die er anderhalve eeuw heeft gestaan.
Pergola
Om de intimiteit van de tuin te benadrukken loopt u binnen langs een pergola,
begroeid met diverse soorten druiven.
Waterornament
Water is van essentieel belang voor het leven in een tuin. Daarom mag een waterornament niet ontbreken. Het is zo geplaatst dat u zittend in de stiltecirkel het water hoort stromen.
Vogels komen er drinken en badderen.
Stiltecirkel
In een rustige hoek van de tuin is een stiltecirkel, gescheiden door een haag van de rest van de tuin.
De toegang bestaat uit een boog met rozen. Een geschikte plaats om te mijmeren of een gedicht te lezen.
Gedenkhoek
De gedenkhoek is gesitueerd in een nis tussen de zogeheten kloostergang en de Ontmoeting. Vanaf het plein is een afbeelding van de Levensweg te zien. Op deze plek kunnen nabestaanden een steen met de naam van hun overleden geliefde neerleggen.
Terras
De tuin heeft een groot terras. Het is prettig om anderen te ontmoeten in een aangename
omgeving. Na een kerkdienst of bij feestjes in de Ontmoeting wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. Bij mooi weer schenken de dames van de Snuffelmarkt koffie en thee op het terras.
Verkoophoek
Bij de ingang van de tuin zijn stekjes en tuinbrocante te koop.
Planten
In de tuin vindt u een groot assortiment planten uit de Bijbel. Ter informatie ligt er een boek met informatie over deze planten.

Laatste Nieuws


Stekkendag 2019 in de Kerktuin
Het is weer lente, het nieuwe tuinseizoen is aangebroken. De kerktuin achter de Dorpskerk begroet het voorjaar zaterdag 13 april (’s morgens van 10 tot 12 uur) met de traditionele stekkendag. Stekjes van tuin- en kamerplanten worden dan voor vriendelijke prijsjes te koop aangeboden. De opbrengst is bestemd voor de verdere verfraaiing van de tuin.
Medewerksters van de kerktuin doen, evenals vorige jaren, een beroep op liefhebbers van tuin- en kamerplanten om hun planten te stekken voor de verkoop.  Stekjes en bolletjes kunnen in de kerktuin worden bezorgd op vrijdagavond 12 april tussen 7 en 8 uur en op de volgende (zaterdag)morgen vanaf 9.30 uur. Leden van de werkgroep zijn dan aanwezig om ze in ontvangst te nemen. Lees verder >> 29.03.19

 


Cadeau voor de Kerktuin: een nieuwe olijfboom
De kerktuin achter de Dorpskerk is op woensdag 30 januari verrijkt met een prachtige olijfboom. Een bewoner van Barendrecht, die anoniem wenst te blijven, heeft de ruim zestigjarige olijfboom geschonken. Het transport en herplanten  werd kostenloos verzorgd door hoveniersbedrijf Paul Castelein. De olijfboom is geplant in de zogenaamde 'vrouwenborder' waar een kleinere olijfboom stond. Die olijf werd geplant in het voorjaar van 2009 als symbool van het begin van de aanleg van de kerktuin. Hij is bezweken onder de  vrieskou en het vocht van voorbije winters. De werkgroep Kerktuin is ingenomen met de aanwinst. Vanuit de tuinzaal van de Ontmoeting is er een prachtig uitzicht op de olijfboom, die nu staat te pronken als een sierraad in de Bijbelse kerktuin. 30.01.19

  Klik voor vergroting

Moerbeibomen in Kerktuin gesnoeid
De zes inmiddels robuuste moerbeibomen in de kerktuin achter de Dorpskerk hebben op de eerste zaterdag van september een ‘knip- en scheerbeurt’ gekregen: ze zijn keurig gesnoeid. Jakob van der Linden uit Barendrecht, gespecialiseerd in het onderhoud en de verzorging van grof groen, heeft dit stevige en langdurige karwei opnieuw gratis uitgevoerd. Hij kreeg daarbij hulp van leden van de werkgroep Kerktuin en andere vrijwilligers. Zij sjouwden de alles bij elkaar hoge berg van takken naar de compostbelt naast de portacabin en maakten de paden daarna schoon van bladeren. Opgeruimd staat netjes! De moerbeibomen waren na de laatste snoeibeurt – vorig jaar omstreeks deze tijd – weer uitbundig gegroeid. Takken en bladeren hadden een als het ware groen dak gevormd boven de gazons die hierdoor relatief weinig zonlicht hebben gekregen. 01.09.18
  klik voor vergroting
Koster Rob zorgde voor de koffie

Geslaagd Zomerconcert in Kerktuin
Op zondagmorgen 1 juli was het opnieuw druk in de Kerktuin. Na de eredienst werd daar het inmiddels traditionele kerktuinconcert gegeven, deze keer met zangeres Petra Simonse uit Ridderkerk. Zij bracht tijdens twee optredens populaire songs ten gehore en werd daarvoor beloond met gul applaus. Gastvrouw Alie den Engelsman-Oskam vertelde de bezoekers in de pauze over de legende van de Helleboris, de kerstroos. 01.07.18
  klik voor vergroting

Topdrukte in Kerktuin bij ZomerFeest
Nog nooit sinds de opening in 2010 heeft de kerktuin achter de Dorpskerk zoveel bezoekers ontvangen als tijdens het ZomerFeest in het historische centrum op zaterdag 30 juni. De gastvrouwen schatten dat enkele honderden mensen een wandeling hebben gemaakt in de tuin met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven. Zonder twijfel heeft het mooie zomerweer het bezoek aan het jaarlijkse evenement in de oude dorpskern en de kerktuin gestimuleerd, evenals de deelname van de kerktuin aan de Open Tuinendag die deze keer samenviel met het ZomerFeest. Het terras van de kerktuin had de hele dag veel weg van een gezellige soos. Bezoekers hadden ongedwongen gesprekjes met elkaar, dronken een kopje kofie of thee en rustten even uit op stoelen in de schaduw van grote parasols. Velen van hen vertrokken met een of meer stekjes van planten die voor vriendelijke prijsjes werden aangeboden. Ook de potjes met honing uit de bijenkast in de tuin vonden gretig aftrek. Grote belangstelling was er voor de expositie van zijdeschilderijen van kunstenares Ans van der Bruin en voor de grote collectie sieraden, ontworpen door Gerdien Pool. 's Middags waren er in de Stiltehoek twee optredens van fluitistes. 01.07.18
  klik voor vergroting

Zwervende bijen op bezoek Kerktuin
Dat de Dorpskerk een aantrekkelijke plaats is om je even terug te trekken is velen al bekend. Dezer dagen heeft een grote zwerm zwervende bijen heeft een (beleefdheids)bezoek gebracht in de kerktuin achter de Dorpskerk. De vele honderden bijen dansten enige tijd uitbundig boven de kast waarin het voor de bezoekers van de tuin meer vertrouwde bijenvolk woont. De gastvrouwen en vrijwilligers die in de kerktuin aan het werk waren, werden volledig verrast door de komst van de bijenzwerm, maar zij slaagden er wel in om er foto's van te maken. Toen de gewaarschuwde imker Jaap Witter (beheerder van het bijenvolk in de kerktuin) verscheen, was een groot deel van de zwerm al naar onbekende bestemming vertrokken. Hij verklaarde het bezoek van de zwervende bijen door het warme weer.  'Dan willen ze wel eens extra los komen. Daar is het nu de tijd voor', vertelde hij. De bijensterfte bedroeg in de afgelopen winter zestien procent.  'Hoog, maar niet verontrustend', concludeerde de imker. Eerder was overigens een sterftepercentage van ruim negen procent voorspeld.19.05.18
  klik voor vergroting

Veel belangstelling voor stekkendag
De opening van de kerktuin, traditioneel met een stekkendag, heeft zaterdag mede door het stralende lenteweer veel bezoekers getrokken. De uitverkoop bij de Snuffelmarkt in de Oude Pastorie zorgde ervoor dat ook ´koopjesjagers' een bezoek aan de tuin brachten. De verkoop van stekjes van tuin- en kamerplanten liet niets te wensen over. Het ruime aanbod dat tuinliefhebbers in kratten en dozen hadden bezorgd, was tegen sluitingstijd grotendeels voor vriendelijke prijsjes afgezet. Veel belangstelling was er deze keer ook voor de ruime keuze uit bloempotten en schalen. Vooral de met plantjes gevulde klompjes gingen vlot van de hand. De netto opbrengst van ruim € 178 is bestemd voor de aankoop van Bijbelse planten. De kerktuin is in het nieuwe seizoen elke zaterdagmorgen van tien tot twaalf uur geopend, tegelijk met de Snuffelmarkt en de Koffiehoek. Voor een fotoverslag, lees verder >> .
U bent van harte welkom!
22.04.18
  Klik voor vergroting

Het was een gezellige drukte in
de Kerktuin van de Dorpskerk.

Voorjaar in de Kerktuin
De vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin zijn woensdag 4 april weer begonnen met onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Zij constateerden dat de eerste tekenen van het voorjaar zich al manifesteren in de tuin. Zo is de amandelboom in bloei gekomen, net als het longkruid en de eerste anemoon. Lees en kijk verder >> 07.04.18 

Werkgroep Kerktuin zoekt vrijwilligers
De werkgroep Kerktuin had op woensdagmorgen 29 november een gezellige bijeenkomst ter afronding van al weer een jaar tuinieren. Kerkrentmeester Alie den Engelsman en werkgroepvoorzitter Arja Hoogerbrugge, mede-initiatiefnemers van de werkgroep, kijken terug op een mooi seizoen waarin er velen de Bijbelse tuin hebben bezocht.  Alie en Arja maken van de gelegenheid gebruik om tuinliefhebbers van héél de Protestantse Gemeente Barendrecht op te roepen om te komen participeren in de werkgroep. We zijn heel blij dat er al enkele dames vanuit andere wijkgemeenten actief zijn. Het werk in onze Kerktuin is een mooie vorm om samen 'gemeente te zijn'. 29.11.17
  klik voor vergroting

Het bijenvolk van de Dorpskerk
Hoe is het met de bijen?’  De gastvrouwen van de kerktuin achter de Dorpskerk horen deze vraag vaak van geïnteresseerde bezoekers die op zaterdagochtenden tijdens het tuinseizoen even stilstaan bij de bijenkast. Het antwoord van imker Jaap Witter uit Barendrecht, eigenaar en beheerder van het bijenvolk, is tweeledig. Vrij vertaald: 'tevreden, maar niet zonder zorgen!' De omvang van een bijenvolk varieert per seizoen. In de zomer telt een zwerm 30.000 tot 50.000 bijen; ’s winters 10.000 tot 15.000. Voor het hele verhaal over het nijvere bijenvolk van de Kerktuin bij de Dorpskerk, lees verder >> 18.10.17
  klik voor vergroting

Er zat muziek in de Dorpskerk(tuin)
Ook dit jaar werd het kerkelijk seizoen van de Dorpskerkgemeente afgesloten met een vrolijk lichtklassiek concert. Vanwege de weersomstandigheden kon het jammer genoeg niet plaatsvinden in de Kerktuin, maar de tuinzaal van de Ontmoeting bood een zeer comfortabel alternatief. Het optreden werd verzorgd door Hans van Gelder (piano), Peter Vliegenthart (klarinet) en Mieke Groen (sopraan). Het concert had een ongedwongen karakter. Bezoekers konden met een kopje koffie in de hand de muziek beluisteren en na het concert een wandeling in de tuin maken. Een compliment voor de musici en de werkgroep Kerktuin voor de uitvoering van dit nu al traditionele kerktuinconcert. Lees verder >> 04.07.17
  klik voor vergroting

Een Kerktuingebed
Ds. Piet Taselaar, die al vele jaren bijstand in het pastoraat verleent, heeft een warme band met de Dorpskerkgemeente, de Dorpskerk én de Kerktuin. En dat geldt wederzijds! Tijdens de eredienst op zondag 18 juni besteedde de predikant op unieke wijze aandacht aan de Kerktuin: hij presenteerde een Kerktuingebed. De Kerktuin van de Dorpskerk heeft onder andere een functie voor bezoekers die willen mediteren. Er is een 'stiltecirkel' ingericht waar men kan onthaasten en in gebed kan gaan. Ds. Taselaar heeft voor deze bijzondere gelegenheid het 'Zonnelied' van Franciscus van Assisi dat dateert uit het jaar 1225 omgedoopt tot 'Kerktuinlied'. De werkgroep Kerktuin heeft het lied dankbaar geadopteerd en zal het de komende weken plaatsen in de Stiltecirkel, zodat alle bezoekers het kunnen gebruiken. Lees verder >> 19.06.17
  Klik voor vergroting

Manuscript van het 'Zonnelied'
uit de bibliotheek van de
Basiliek Sacro Convento Assisi

Feest in de Kerktuin
Zondagmorgen 18 juni jl. was het feest in de Kerktuin van de Dorpskerk. Na de eredienst werd er een plaquette onthuld door Burgemeester Jan van Belzen en ds. Piet Taselaar. Zij waren het die zeven jaar geleden de Kerktuin feestelijk openden met het loslaten van enkele witte duiven. Die openingshandeling is fotografisch vastgelegd en nu als plaquette geplaatst in de Kerktuin. Werkgroeplid Janneke Vijfvinkel ging in haar welkomswoord in op het belang van de Kerktuin. Burgemeester van Belzen onderstreepte die woorden. De beide heren ontvingen als dank een potje honing van het bijenvolk dat de Kerktuin bewoont.  Lees verder >> 19.06.17

  Klik voor vergroting

Succesvolle opening Kerktuin
Met de traditionele stekkendag is het nieuwe seizoen van de bijbelse kerktuin achter de Dorpskerk op zaterdag 22 april weer geopend. Het was een succesvolle dag, met een prachtige opbrengst (ruim € 160 !). De opkomst was in het zevenjarig bestaan van de Kerktuin nog nooit zo groot geweest.
Voor een fotoverslag, lees verder >>  30.04.17
  klik voor vergroting

Meer licht in de Kerktuin
Op 9 februari ging een wens van de werkgroep Kerktuin in vervulling. Toen werd namelijk een forse Esdoorn gerooid die een groot deel van de kerktuin in de schaduw zette. Aangezien de Esdoorn een zogenaamde zaailing was, kon de boom zondermeer worden gerooid. Het werk is professioneel uitgevoerd door de firma Jacob van der Linden. Hans Hooghart, een van de vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin, heeft zich over het afkomend hout ontfermt zodat we dat zelf niet hoefden af te voeren. Lees verder >> 10.02.17
  klik voor vergroting

Kerktuin gaat in winterslaap
Dat de winter langzaam maar zeker haar intrede maakt, blijkt ook in de Kerktuin. Mart van der Stoel fotografeerde de Salie na een flinkte nachtvorst. Wist u trouwens dat de Sali een zogenaamde legende plant is? 'Tijdens de vlucht naar Egypte zou deze plant uitgegroeid zijn tot een ware struik om Maria met het Christuskind te verbergen voor de soldaten van Herodes. Vandaar de grote geneeskrachtige eigenschappen! Dit volgens een Provencaalse legende. Er groeien veel salie-soorten in Israël. 28.11.16
  klik voor vergroting

Grote drukte bij Snuffelmarkt en Kerktuin
Zaterdag 14 oktober was het en drukte van belang bij de Snuffelmarkt en de Kerktuin. Beide werkgroepen hadden een bijzondere dag: een 'halve prijzen dag'. Tweemaal per jaar houdt de Snuffelmarkt 'grote opruiming', dan gaat alles voor de halve prijs weg (en de prijzen zijn normaal al heel aantrekkelijk!) Dit jaar volgde ook de werkgroep Kerktuin dit goede voorbeeld: ook zij verkochten stekjes en plantjes voor de halve prijs. De opbrengst van de Snuffelmarkt is bestemd voor het onderhoud van het Dorpskerkcomplex. De opbrengst van de Kerktuin wordt bestemd voor het onderhoud van de prachtige Kerktuin. De foto van enthousiast kerktuin-lid Gerdien Pool toont het druk bezette terras van de misschien wel meest unieke tuin van Barendrecht. . . . 08.10.16 
  klik voor vergroting

Kerktuin in volle bloei - kom eens kijken!
Een enthousiaste groep vrijwilligers van de werkgroep kerktuin houden de bijbelse kerktuin achter de Dorpskerk in een prachtige staat. Het resultaat mag er dan ook zijn. Momenteel is een bezoek aan de kerktuin meer dan waard. Elke zaterdagmorgen is er een lid van de werkgroep kerktuin om een toelichting te geven over de verhalen achter de zorgvuldige selectie van de planten. Gerdien Pool heeft er een prachtige fotoreportage van gemaakt, maar de foto's geven niet de heerlijke geur weer van sommige bloemen. Daarvoor zou je gewoon zelf even langs  moeten komen. . . . .  Lees verder >>  07.07.16
  klik voor vergroting

Muziek in de kerktuin: groot succes
Na afloop van de eredienst op zondag 12 juni organiseerde de werkgroep Kerktuin een klein concert in de kerktuin en dat bij een heerlijk weertje. Marie Christine Goergen (dwarsfluit) en Hans van Gelder (piano) speelden licht klassieke muziek. Er waren ruim honderd bezoekers, die dit initiatief (een nieuwe vorm van samen-gemeente-zijn)  bijzonder wisten te waarderen. Een compliment voor alle werkgroepleden; zo iets roept om herhaling! Voor het fotoverslag, lees verder >>  12.06.16
  klik voor vergroting

Uit de geschiedenis van de Kerktuin


Kunstwerk Kerktuin onthuld
Onder grote belangstelling van leden van de Dorpskerkgemeente heeft oud-kerkrentmeester Hans van Herk op zaterdag 6 juni j.l. een modern kunstwerk onthuld in de Kerktuin van de Dorpskerk. De onthulling viel samen met de viering van het eerste lustrum van de Kerktuin. Met dit kunstwerk is de opbouw van de kerktuin afgerond. Lees verder >> 07.06.15
  Klik voor vergroting

Nieuw waterornament in kerktuin
Alie den Engelsman (lid van de werkgroep) en vrijwilliger Hans Hooghart hebben een nieuw waterornament aangelegd in de Kerktuin. Over een cirkel van stenen stroomt nu onafgebroken water, omdat de pomp dag en nacht functioneert. Hierdoor kan het water niet vervuilen. Rondom de stenen komt nog beplanting. Het oude ornament is verwijderd; het vertoonde herhaaldelijk mankementen. De materialen voor het nieuwe ornament (grote kuip, pomp, rooster) zijn met korting aangeschaft bij de firma Wesdijk. 06.04.15

Bijenvolk Dorpskerk overleeft milde winter
Het bijenvolk in de kerktuin achter de Dorpskerk heeft de tot nu toe milde winter goed doorstaan. Imker Jaap Witter die de zorg voor de bijen op zicht heeft genomen, heeft op de eerste dag met een temperatuur boven de tien graden vastgesteld dat er bijen voorzichtig naar buiten waren gekomen om hun zogeheten reinigingsvlucht te maken. Gedurende de wintermaanden bewaren bijen hun poep in de endeldarm. Tijdens de eerste vlucht na lange tijd ontlasten ze zich. Op het balkon van zijn woning en op het volkstuincomplex langs de Stationsweg waar de imker ook kasten heeft staan, was het nog warmer. Daar vlogen de bijen volop. Imker Witter gaat ervan uit dat de bij elkaar zes bijenvolken allemaal de winter hebben overleefd.

Bijenvolk in Kerktuin
De kerktuin achter de Dorpskerk is op 2 mei 2014 verrijkt met een bijenvolk. Het was daarmee dubbel feest, want de kerk bestond die dag precies 502 jaar. Dorpskerkpredkant Jan Willem Stam heeft het bijenvolk symbolisch welkom geheten door het planten van een buxus, een struik die voor bijen aantrekkelijk is. Vrijwilligers van de kerktuin en imker Jaap Witter woonden deze begroeting bij. De heer Witter heeft zorgvuldig een plek uitgezocht voor de bijenkast. Bezoekers van de tuin hoeven volgens de imker niet bang te zijn voor de bijen. 'Honingbijen hebben maar één doel: voedsel verzamelen. Zolang zij niet in hun vliegroutes worden gehinderd en onbelemmerd hun kast kunnen bereiken zijn ze niet agressief.' De komst van het bijenvolk is een reden temeer om eens een bezoek te brengen aan de kerktuin van de Dorpskerk, het oudste huis van Barendrecht. Lees verder >>  Met dank aan de fotografen Jan van den Oever, Arco van der Lee en Gerdien Pool. 03/11.05.14
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Alie den Engelsman verwelkomt
de aanwezige gasten.
Ds. Stam plaatst een kunstwerk in de
vorm van een bij op de bijenkast.
De kast voor het bijenvolk dat
tienduizenden nijvere bijen huisvest.
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
Ds. Stam plaatst een Buxus,
een struik die geliefd is bij bijen.
Onder de gasten waren tal van nijvere 
werkers (vanuit de Dorpskerkgemeente).
Zij luisterden met grote
belangstelling naar de presentaties.

De Kerktuin als wijngaard . . .
De druivenranken in de Kerktuin, die destijds onder andere zijn geschonken door de vorige Dorpskerkpredikant Philip van Wijk, doen het met het jaar beter dankzij de goede zorgen van de vrijwilligers van de werkgroep Kerktuin. Gerdien Pool, die al eerder mooie foto's van de kerktuin maakte, zond enkele prachtige plaatjes van de druivenranken in het najaar van 2013. 24.09.13


klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

De wijnranken groeien goed
langs de pergola.

De zonnewijzer is een van de
bijzondere objecten in de tuin.

Binnenkort kunnen de vruchten
worden geplukt.


Bloeiende Kerktuin
Het was niet de grootste attractie tijdens het Zomerfeest dat op 6 juli 2013 in Barendrecht werd gehouden, maar wel een van de meest bijzondere: het bloeiende vlas in de kerktuin. Vlas was vroeger een gewas dat veel werd aangeplant door de boeren in Barendecht en Rijsoord. Tegenwoordig is het uit onze regio geheel verdwenen. Er wordt nog wat vlas geteeld in Noord-Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen. Dat wordt verkocht aan de textielindustrie in Belgie.
Omdat vlas ook in de Bijbel wordt genoemd (o.a. Spr. 31:13), past deze plant in de kerktuin van de Dorpskerk. Ad den Otter van de Historische Vereniging Barendrecht heeft vorig jaar in Noord-Brabant zaad van vlas bemachtigd en aan de medewerkers van de kerktuin gegeven. En het resultaat mag er zijn! Groot was de vreugde bij Ad den Otter toen juist op de ochtend van het Zomerfeest het vlas mooie paarse bloemen vertoonde. Vlas bloeit maar één dag, dus dit kwam wel heel mooi uit.
Klik op de foto om de prachtige ééndagsbloem te bewonderen. 06.07.13

 

klik voor vergroting van de prachtige bloem
Dick Mooyaart en Ad den Otter
bewonderen het vlas.


Fotoreportage van de feestelijke opening
(foto's: Gerrit Barendrecht en Loek van Doorn)

klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Het ontvangstcomité 

De initiatiefneemsters

De Dorps(kerk)omroeper 

Een Tuinbijbel voor de WK

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Ds. Piet Taselaar

Burgemeester  Van Belzen

De opening met twee duiven

Alie geeft rondleiding 

Klik voor vergroting

Klik vor vergroting

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Waarderende blikken

Nagenieten in de zon van . . .

de muziek in de Dorpskerktuin

Veel gasten en belangstellenden


Fotoreportage aanleg Kerktuin
(met dank aan de verschillende fotografen!)

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

Ontwerp van de Kerktuin 

Het oude terras eruit! 

 Goed materieel is het halve werk

Het grasveld eruit!

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

Nieuw terras, vakkundig gelegd 

 Demachine doet het zware werk

Mensenhanden maken het mooi

Alie: 'voor alle Barendrechters' 

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik vor vergroting

klik voor vergroting

Als eerste wordt de olijfboom ...

'symbolisch' geplant door Simon 

Een pad in lemniscaat-vorm

 Situatie op 10.06.09

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

De pergola. Vlnr. Henk Kooiman,
Cor Dorsman en Jo Steenhoek 

Een waterbron ontbreekt niet:     
Ik ben de bron van levend water

De pergola is een nieuw element
in de kerktuin geworden

Een overzicht vanuit
De Ontmoeting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

  klik voor vergroting

klik voor vergroting

Een overzicht vanuit
De Oude pastorie

Adri Both en Carel Jansen plaatsen
de geschonken granaatappelboom

     De granaatappelboom in volle 
     glorie - september 2009 

Oktober 09 de rozenstruiken
worden geplant en vervolgens . . .

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

winterklaar maken

meubilair opbergen

De Kerktuin in sneeuwpracht

Olijfboom in winterkleed


De laatste dag van de oude beuk
Op de plaats waar straks de kerktuin wordt aangelegd heeft ruim 150 jaar een oude beuk heeft gestaan. Ernstig aangetast door een zwam is deze karakteristieke boom in het najaar van 2006 omgehakt. (zie onderstaande foto's). Op basis van deskundige analyse is gebleken, dat deze boom inderdaad ruim 150 jaar oud geworden.

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting

De Beuk nog in volle glorie!

 

Op vakkundige wijze wordt de
karakteristieke boom tak voor
tak neergehaald.

 

Het einde van de Oude Beuk: 09.10.2006.
Een nieuw idee voor een bijbelse kerktuin
wordt geboren!

 

Vorige Printvriendelijke versie van deze pagina Volgende