Titel
WG Eredienst

WG Lit.bloemsch.intro

WG Lit. Bloemsch.2022

WG Lit.bloemsch.2021

Archief Lit.bloemsch. I

Archief Lit.bloemsch.II

WG Taizé-vieringen

WG V en T

WG Kerk en Israel

WG ZWO

WG Verjaardagsfds.

WG Snuffelmarkt

WG Kerktuin

WG Herberg Dorpskerk

WG Eetgr.Ontmoeting

WG AV

WG Oecumene

WG DK motorrijders

WG Afval Loont 2.0 DK

Werkgroep Taizé-vieringen


Taizé-vieringen in de Dorpskerk
De werkgroep Taizé van de Protestantse Gemeente Barendrecht organiseert al decennia Taizé-vieringen in de Barendrechtse Dorpskerk. In de prachtige ambianche van 'het oudste godshuis van Barendrecht' komen deze vieringen uitstekend tot haar recht. 

Elke 4e zondag van de maand (in de maanden september tot en met juni) wordt er door de oecumenische werkgroep Taizé een Taizé-viering georganiseerd. Vanaf 18.45 uur worden de liederen geoefend en om 19.00 uur start de viering. Van harte uitgenodigd!

Nieuws uit Taizé

 

De internationale, oecumenische gemeenschap van Taizé
Taizé ligt in Frankrijk, in het zuiden van Bourgondië. Daar stichtte broeder Roger in 1940 een internationale, oecumenische gemeenschap. De broeders hebben zich voor het leven verbonden om materiële en geestelijke goederen te delen, om celibatair en in grote eenvoud te leven. Nu telt de gemeenschap van Taizé een honderdtal broeders, katholiek en van verschillende protestantse afkomst, uit meer dan vijfentwintig landen.
Centraal in het dagelijks leven van Taizé staan de drie gemeenschappelijke gebedstijden. De broeders leven alleen van hun werk. Ze nemen geen giften of geschenken aan voor zichzelf. Sommige broeders wonen in kleine groepen, ‘fraterniteiten’, onder arme mensen.
Vanaf het einde van de jaren vijftig vonden duizenden jongere/document/?ID=u2i36ozbcyY=n uit vele landen de weg naar Taizé. Ze nemen er deel aan wekelijkse ontmoetingen van gebed en bezinning. Broeders van Taizé maken ook bezoeken; ze leiden ontmoetingen, groot of klein, in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa. Deze maken deel uit van een ‘pelgrimage van vertrouwen op aarde’.

Taizé in Rotterdam en de Barendrechtse Dorpskerk
De Dorpskerkgemeente fungeerde van 28 december 2010 tot 1 januari 2011, vier dagen lang als gastheer voor zo'n 175 jonge pelgrims die naar de jongerenontmoeting Taizé in Rotterdam kwamen. 'Onze' Dorpskerkpelgrims kwamen uit Polen, Kroatië, Wit Rusland, Albanië, België, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Rusland, Zuid Korea, Bosnië Herzegowina en Nederland. We boden ze in onze eeuwenoude Dorpskerk een gastvrij onthaal in de naam van onze Heer Jezus Christus.

De Broederschap van Taizé, het nationale comité en het plaatselijke organiserend comité hebben maanden lang hard gewerkt en alles tot in detail voorbereid. De uitvoering van de jongeren ontmoeting, zowel in onze gastkerk als ook in Ahoy, verliep vlekkeloos dankzij de professionele organisatie en de inzet van talloze vrijwilligers. Een woord van dank aan de Broederschap van Taizé is dan ook zeer op zijn plaats! 

Internationale jongerenontmoetingen in Taizé (Fr.)
Van het begin van de lente tot het eind van de herfst komen er elke week jongeren uit verschillende werelddelen naar de heuvel van Taizé. Samen met vele anderen zoeken ze naar een zin voor hun leven. Ze gaan op weg naar de bronnen van vertrouwen in God, als een innerlijke pelgrimstocht. Dit moedigt hen aan om te werken aan vertrouwen onder mensen.
Sommige zomerweken nemen meer dan 5000 jongeren uit 75 landen deel aan dit gezamenlijk avontuur. Het gaat verder als zij weer naar huis gaan. Het wordt concreet in hun verlangen om innerlijk leven te verdiepen en door hun bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen om de aarde beter bewoonbaar te maken.
Voor wie meer wil weten over Taizé zie: www.taize.fr/nl
klik voor vergroting

Vorige Printvriendelijke versie van deze pagina Volgende